Langoustine with corn

Het is weer tijd voor langoustines! Je hebt inmiddels wel door dat ik daar fan van ben. Het zijn natuurlijk gewoon kleine kreeften (in het Engels heten ze ook ‘Norway lobsters’) maar ik vind ze op de een of andere manier delicater, subtieler.

In dit gerecht – perfect voor je weekend – maak ik een heerlijke bisque en vul ik de langoustines aan met mais voor wat zoets en een koekje met Parmezaanse kaas voor iets hartigs. En uiteraard zwarte knoflook. Sinds ik de combinatie van zwarte knoflook met langoustines/bisque heb ontdekt serveer ik eigenlijk niet meer zonder…

This is a nice weekend dish, although you can of course also make it during the week; if you only have some time. Personally I think the time is not too bad but okay, not everyone finds 1,5 hours in the kitchen acceptable

To work!

Langoustine with corn

5 from 1 vote
Course: appetizerDifficulty: Average
Portions

2

persons
Preparation time (indication)

1

hour 

15

minutes

Tools:
– Piping bag
– Blender
– silicone mold
– Gas burner or crème brûlée burner

Ingredients

  • Voor de bisque
  • 4 grote langoustines

  • butter

  • 0,5 carrots, cut in brunoise

  • 0,5 onion, coarsely chopped

  • 1 stem celery, cut in brunoise

  • 0,5 el tomato paste

  • 1 tsp paprika powder

  • 15 ml White wine

  • 0,5 l fish stock (may be from a cube)

  • 1 bay leaf

  • cooking cream

  • Voor de maiscrème
  • 1 look mais (300gr)

  • 0,5 l kippenbouillon (mag van een blokje)

  • Voor de koekjes met Parmezaanse kaas (een flinke voorraad)
  • 1 egg

  • 1 egg white

  • 1 el olive oil

  • 75 gr flower

  • 50 gr melted butter

  • Parmesan cheese

  • Smoked paprika powder

  • And further
  • samphire

  • 2 babymaiskolven

  • 1 tsp black garlic puree, put in a piping bag (tip)

Preparation

  • bisque
  • Maak de langoustines schoon en leg de staarten apart.
  • Melt a good knob of butter in a large frying pan and fry the onion, carrot and celery in it.
  • Then add the heads and shells of the langoustine, fry for 5-10 minutes.
  • Add the paprika, tomato puree and white wine to the pan, stir and let it fry for a while.
  • Add the bay leaf and fish stock and cook over low heat for half an hour.
  • Remove the bay leaf and put everything (yes, including the shells) in the blender (for me it fit in 3 parts), grind fine and push through a fine sieve. Wash the blender, you'll need it soon.
  • Add about 100ml of cooking cream to the soup and cook gently for another 5-10 minutes.
  • Season with salt and pepper. Set aside until use
  • Maiscrème
  • Doe de uitgelekte mais in de blender en voeg kippenbouillon toe tot de blender de puree nét zelf rond kan draaien.
  • Push the puree through a fine sieve. If necessary, reduce it slightly until it is firmer but still 'salty'. You can also thicken it with a pinch of xanthan gum.
  • Season with salt and pepper.
  • Set aside and reheat before using.
  • Koekje met parmezaan
  • Preheat the oven to 160°C.
  • Beat the egg and egg white together and add the melted butter and flour.
  • Grate in some Parmesan cheese, to taste.
  • Stir until smooth and then add the olive oil.
  • Spread this over the silicone mold and bake for 10-15 minutes until it is a nice, golden brown crispy cookie.
  • Bestrooi met wat gerookt paprikapoeder.
  • Store the remaining batter in small portions in the freezer, so you always have it in stock.
  • baby corn
  • Blanch the baby corn for about 30 seconds, then rinse with cold water to stop the cooking process.
  • Snij in stukken van 1/1,5cm, leg die stukken op hun kant en brand ze rondom met een gasbrander of crème brûlée brander aan.
  • Norway lobster
  • Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de langoustinestaarten 1 minuut per kant.
  • Place on a paper towel and sprinkle with some salt and freshly ground pepper.
  • layout
  • Zet een quenelle van de maiscrème links van het midden op je bord.
  • Leg hier twee langoustinestaarten naast, op verschillende hoogtes.
  • Verdeel de stukjes babymais speelsgewijs op het bord.
  • Zet een paar kleine dotjes zwarte knoflookpuree rondom.
  • Schenk er voorzichtig wat bisque bij.
  • Leg een paar stukjes zeekraal speelsgewijs op het gerecht.
  • Leg de parmezaankoekjes op het gerecht op zo’n manier dat je nog ziet wat op het bord ligt.
  • Enjoy your meal!

Was this recipe a success?

tag @haroldkookt on Instagram and use the hashtag #haroldkookt

Do you like this recipe?

follow me @haroldkookt on Pinterest and of course save this recipe.

Did you make this recipe?

Like us on Facebook

Comments are closed.